Saturday, February 2, 2008

Europa

Europa, (yu ROH puh), je velký měsíc Jupiteru. Povrch he z ledu což znamená že pod povrchem má oceán vody. Takový oceán může mít žíjící tvory. Povrch pokrytý ledem nebo vodou je 80 až 160 kilometrů (50 až 100 mílí) hluboký. Satelit (měsíc) má extrémně řídkou atmosféru. Elektricky nabité částice radiace Jupiteru neustále bombardují Europu.

Europa je jeden z nejhladších povrchů našeho solárního systému. Její povrch uvádí včetně hlubokých prasklin, údolí, hřebeny, jámy, výduťe a ledové toky. Nic z tohohle nemá více než pár yardů nebo metrů vzestupně nebo sestupně. Na některých místech, velké sekce jsou rozdělenéna části. Povrch Europy má pár kráterů způsobené s dopadem asteroidů nebo komet. Štěpení a posunování povrchu a rozpad ze spodu zničil většinu starých kráterů.

Vnitřek Europy je teplejší než povrch. Toto vnitřní teplo přichází z gravitačních sil Jupiteru a ostatních Jupiterových satelitů, což udává vnitřku Europy jiný směr. Podlé výsledků, vnitřní inflexe (přívoďová šňůra nebo něco), produkuje teplo v procesu známý jako přílivové oteplování. Jádro Europe může být bohaté na železo, ale většina měsíců je tvořema skálou.

Průměr Europy je 3 122 kilometrů ( 1 940 mílí) trochu menší než měsíc Země. Europe oběhne Jupiter za 3.55 dne ve vzdálenosti 670 900 kilometrů (416 900 mílí). Italský astronom Galileo objjevil Europu v 1610. Hodně co víme o Europě máme z vesmírné družice také nazýváná Galileo, která obíhala Jupiter od 1995 do 2003.



╠═
Povrch Europy, se setavuje z nejvíce velkýchprasklých a posunutých bloků ledu, pod povrchem
je pravděpodobně oceán tekuté vody.
Image credit: NASA

1 comment:

Anonymous said...

Tva slova jsou lzi.
Kel Tal Shree, Shol'va