Wednesday, January 2, 2008

Aurora


Aurora je přírodní jev světla na obloze který může být viděn pouhým okem v noci. Jev Aurora na Severní polokouli je nazýván Aurora Borealis nebo severní světla. Podobný jev na Jižní polokouli se nazývá Aurora Australis. Aurora je nejvíce viděný efekt sluneční aktivity v Zemské Atmosféře. Hodně Auror se vyskytuje daleko od Jižních a Severních oblastí. Jeví se jako oblouky, mraky a pruhy. Některé se náhle pohnou, rozjasní nebo zablikají. Nejčastější barva Aurory je zelená. Některé jevy extrémně vysoko v nebesích mohou být červené nebo purpurové. Hodně Auror je kolem 1000 kilometrů ( 60-620 mílí) nad Zemí.
Některé rozšířené dokonce až 100 mílí nebo kilometrů nad Zemí.
Jev Aurora je způsobený slunečním větrem, proud nabitých elektrických částic ze Slunce. Když tyhle častice dosáhnou magnetického pole Země, tak některé uváznou. Hodně z těchto částic směřuje přímo k magnetickým polím Země. Když nabité částice vystřelí atomy a molekuly do atmosféry, energie je uvolněna. Některé z těchto energií se jeví ve formy Aurory.
Aurory se teď jeví mnohem častěji během jedenácti letého velmi intenzivního stádia cyklu slunečních skvrn. Při tomhle stádiu, černé místa na povrchu slunce, nazývané sluneční skvrny, přibývají na počtu. Prudké erupce na povrchu slunce, známé jako Sluneční záře, jsou způsobeny slunečními skvrnami. Electrony a protony uvolněné sluneční září přídají na počtu slunečním částic které působí na Zemskou atmosféru. Takto zvýšená působnost produkuje extrémně zářící Aurory. To také znamená ostrou změnu v magnetickém poli Země nazývaná magnetické bouře. Při těhle bouřích se Aurora může přesunout z polárního regionu přímo na rovník.Tyčový magnet má magnetické pole jako Slunce. Čáry pole, které představují pole na obrázku, opouštějí severní pól a vstupují do jižního pólu.


No comments: