Tuesday, January 1, 2008

Nebula

Nebula (NEHB yuh luh) je mrak prachových částic a plynů ve vesmíru. Název nebula pochází z Latinského pojmu pro mrak. Brzy astronomové začali používat tento pojem pro distancování galaxií mimo Mléčné Dráhy. Takové galaxie, nazývané extragalkticke nebulae vypadaly jako nejasné záplaty světla mezi hvězdami. Ale moderní telescopy ukázaly že extragalaktické nebulae jsou vlastně hvězdné systémy podobné Mléčné Dráze. Hodně astronomů dnes pojem nebulae jenom pro mraky prachů a plynů v Mléčné Dráze a v jiných galaxiích. Řadí tyhle hmoty do dvou všeobecných typů: Difusní (rozptylovací) nebula a Planetární nebula. Oba typy se také nazývají plynový nebula.


Velká Nebulae v souhvězdí Orionu

Foto: NOAO

Difusní nebula je větší a dvou typů. Některé difusní nebuly obsahuji dost prachu a plynu aby vytvořily 100 000 hvězd velké jako slunce.

Difusní nebula se může změnit blízko extrémně zářící hvězdy. Intenzivita ultrafialového záření z hvězdy dodá energii plynovým atomům nebuly a přemění hmotu na záříci světlo. Difusní nebula tohoto druhu se nazývá
Emisní (zářící) Nebula. Astronomové věří že některé emisní nebuly jsou místa kde se rodí nové hvězdy. Gravitace způsobuje že se část prachu a plynů nebuly sevře do hodně menší, hustší hmoty. Tvoření tlaku a teploty uvnitř hmoty plynů a prachu pokračuje po miliony let. Jednou se hmota stane horká dost na záření a vznikne nová hvězda.


Difusní nebula se může změnit také blízko mrazivé hvězdy. V tomto případě, je ultrafialové záření příliš slabé na to aby dala plynovým atomům nebuly dar světla. Ale prachové částice v difusní nebule odráží světlo hvězdy. Astronomové přířazují tomuto druhu nebuly název Reflektní (odrazová) Nebula.

Jestli-že se difusní nebula ocitne v prostředí kde nejsou poblíž žádné hvězdy tak nevydává dost světla aby byla viditelná. Popravdě, prachové částice překryjí světlo z hvězdy pod sebe. Astronomové nazývají takovéto nebuly Temné Nebuly.

Planetární Nebuly jsou kulaté mraky prachu a plynů které obklopí jistou hvězdu. Z forumují se když hvězda začne kolapsovat a odhazuje vnější vrstvy atmosféry. Tento typ nebuly má plochu okolo povrchu jako planeta.



Planetární Nebulae

Foto: NASA

No comments: